Важни съобщения

 Покана - "Конституиране на обществен съвет към ДГ17" Мечо Пух"

pdf

     

Профил на купувача

Тук можете да свалите важни документи от

ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА

ПРОТОКОЛ от заседание за избор на

изпълнител по ОП "Доставка на хранителни продукти"

download

 
Apr
3
2014
Групи - Яслена група " А"

УЧИТЕЛСКИ СЪСТАВ

Медицински състав:

 Зденка Тошкова - медицинска сестра

Георгица Кавалджиева - медицинска сестра

Асинка Христова - помощник възпитател

Светлана Йовчева - помощник възпитател

      

 


СЕДМИЧНА ПРОГРАМА

 Седмична програма

   15.09.2021 - 31.05.2022

    Понеделник    

         Вторник                   Сряда                  Четвъртък               Петък         
    СУТРИН

   
1. ОКОЛЕН СВЯТ

 1. БЪЛГАРСКИ ЕЗИК 1. ОКОЛЕН СВЯТ  1. МАТЕМАТИКА  1. МУЗИКА
2. ФИЗИЧЕСКА КУЛТУРА

2.ФИЗИЧЕСКА КУЛТУРА  2. МУЗИКА  2. ФИЗИЧЕСКА

     КУЛТУРА

 2. КОНСТРУИРАНЕ И ТЕХНОЛОГИИ
    СЛЕД ОБЯД

   
ДОПЪЛНИТЕЛНИ ФОРМИ ЗА СОЦИАЛИЗАЦИЯ

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ФОРМИ ЗА СОЦИАЛИЗАЦИЯ  ДОПЪЛНИТЕЛНИ ФОРМИ ЗА СОЦИАЛИЗАЦИЯ

 ДОПЪЛНИТЕЛНИ ФОРМИ ЗА СОЦИАЛИЗАЦИЯ  ДОПЪЛНИТЕЛНИ ФОРМИ ЗА СОЦИАЛИЗАЦИЯ       

 

 

 

ЗА ВАС РОДИТЕЛИ

 За Вас Родители

 Училище за родители


Възпитанието на децата е трудна и много отговорна задача. Ролята на родителите е много важна и отговорна задача.

Бъдете модел за подражание

  Децата се учат на поведение като гледат Вас. Ако сте усмихнати , и те се усмихват , ако сте перфекционисти , и те се стремят към това. Не забравяйте , че вие сте постоянно наблюдавани от детето. Бъдете такива , каквито искате утре да бъдат вашите деца. Не бъдете агресивни към тях , за да не получите утре обратно върху вас тяхната агресия. Не забравяйте , че това , което не искате никой да прави с вас , не го правете и на децата си. Отнасяйте се към своите деца по начина , по който очаквате другите хора да се отнасят към Вас.

Създайте правила за вашето дете

Отговорността и дисциплината са нужни да се възпитават от най - ранно детство. Децата винаги се опитват да изпробват границите , които Вие сте им определили. Когато създадете правилата - дръжте на тях , за да бъдат децата ви отговорни. Когато сте определили системата 4 - 2 - 2 това означава 4 часа учене, 2 часа четене и 2 часа спорт - не отстъпвайте от нея. Определяйте правила и за себе си и покажете на детето си , че ги спазвате. Ако един път оставите малчугана да наруши вашите правила , считайте битката за загубена. Бъдете последователи в създаването и определянето на правилата за вас и детето.

Определяйте време за занимания с детето

Много родители трудно могат да отделят редовно време ,което да посветят изцяло на детето си. Например, кажете на детето си , че неделя е специалния му ден с вас и му позволете да определи как ще прекарате вашето време. Вероятно има някои неща , които детето ви обичада прави заедно с вас. Бихте могли да станете сутрин по -рано , за да закусите заедно с детето или да оставите неизмитите съдове за по-късно , за да си направите семейна разходка в парка. Деца , които не получават вниманието , което изискват от своите родители често действат или се чувстват зле , защото по този начин те биват забелязвани.Търсете необичайни начини , за да осъществите контакт с детето си - сложете бележка или нещо специално в неговата училищна чанта.

Ако сте родител на тиинейджър , общуването между вас трябва да е на по - друго ниво.Тогава родителят трябва да умее да се адаптира към своето дете , да съумее да провокира тийнейджъра да споделя своите емоции , терзания и изживявания. Наблюдавайте неговите желания , отгатвайте това , което харесва . Ако обича киното - купете билет за най - новия филм и идете заедно; ако обича футбола , поиграйте с него, ако не можете да отидете заедно на мач. Ако има любовни терзания , намерете подходящ пример и небрежно му покажете къде греши. Понякога важни са и малките неща , които правите заедно - от извеждането на кучето в парка , игра на "Скрабълс" , до пазаруването в близкия магазин - неща , които то после ще си спомя.

Децата се чувстват така , както Вие родителите ги възприемате

   Ако хвалите детето , че е умно и добре възпитано , и то се старае да се представя по този начин пред вас и околните.Вашите думи и действия като родители засягат развиващото самоизображение на детето ви. Хвалийки детето за неговите постижения , дори и в ежедневните, малки негови успехи , ще го накарате да се чувства гордо , че се е справило и е оправдало вашите очаквания. И обратно , омаловажаването на неговите успехи или негативното му сравнение с друго дете , могат да го накарат да се чувства подценено. Ако едно дете е постоянно квалифицирано и етикирано като глупаво , некадърно , тъпо и т.н. , то ще повярва и ще продължи да следва този житейски модел , който вие му налагате. Не наранявайте детето с обидни фрази . Избирайте думите си внимателно и бъдете състрадателни. Позволете му да знае , че всеки прави грешки и Вие го обичате , дори когато не одобрявате неговото поведение.

ХВАЛЕТЕ ДЕТЕТО СИ

  Добрият мениджър умее да управлява своите подчинени като редува критиките с похвали на принципа на сандвича. Направете си равносметка и ще видите , че в повечето случаи критикувате датато си . Бъдете "добър мениджър" за своето дете и се постарайте да усвоите умението да оценявате това , което то прави за вас или това , което е направило за себе си. Никой човек не обича постоянните критики . Похвалите , макар и малко незаслужени понякога вършат чудеса. Бъдете щедри на похвали , Вашата любов , прегръдки и комплименти могат да бъдат достатъчно възнаграждение за детето. Най - малкото е , че то ще ви се отблагодари и ще стане по - усърдно и отговорно.

ЗА ТРУДНИТЕ ДУМИЧКИ " БЛАГОДАРЯ" И " ИЗВИНЯВАЙ"

  Научете своите деца , че думичките "моля","благодаря" и "извинявай" не са трудни , а вълшебни. И всеки човек е нужно да ги използва. Но.... ако вие самите не умеете да благодарите на хората около себе си , ако не можете да пророните думата "извинявай" , когато се налага , то какъв пример можете да дадете тогава!? Децата копират поведението на родителите си . Дайте им личен пример.

ОБЩУВАЙТЕ С ДЕЦАТА СИ

  Отделяйте време за разговори с децата си . Така те ще усещат вашето внимание към тях. Мотивирайте всяко ваше желание. Не можете да кажете на детето си " простого направи , защото аз така искам" . Децата имат нужда добре да се мотивирате защо те трябва да ви слушат и да правят нещата , които вие искате от тях. Винаги предлагайте възможност за избор - "Ако си научиш по - бързо уроците , ще излезеш навън" , "Ако не си почистиш стаята , няма да гледаш днес телевизия" . Родителите , които обясняват и разискват с децата си ги възпитават по - лесно и безпроблемно. Направете очакванията си ясни. Ако има някакъв проблем , обяснете на Вашето по - голямо дете как се чувствате и го помолете да вземе участие в разрешаването на ситуацията заедно с Вас . Използвайте всеки наличен момент за заздравяване на връзката с детето си!

САМОНАБЛЮДАВАЙТЕ СЕ 

  Като всеки един човек и вие имате своите добри и лоши страни , победи и слабости. Наблюдавайте се и разберете кои са те и опитайте да "прекроите" себе си. Ако като възрастен човек не можете да се преборите със своите слабости , то не трябва да сте толкова взискателни към своето дете. То копира всичко , което вие правите. Опитайте се да имате реалистични очаквания към самите себе си , към Вашия съпруг и деца. Вие не трябва да имате всички отговори във всяка една ситуация - прощавайте си и бъдете снизходителни. Фокусирайте се върху областит , които имат нужда от най -много внимание. Отделете си време за почивка , за да правите неща , които ще Ви направят щастливи като човек / или като двойка/ . Нуждата от това , да се фокусирате върху собствените си нужди , не Ви прави егоисти. Понякога думите дори са излишни , нужно е малко внимание.

ПОКАЖЕТЕ , ЧЕ ВАШАТА ЛЮБОВ Е БЕЗУСЛОВНА

  Като родител , вие сте отговорни за възпитанието , отглеждането и обучението на вашето дете. Показвайте всеки ден вашата обич към децата ви. Дори и да не са оправдали вашите очаквания , дори и да не са опровдоли вашите очаквания , дори и да са ви ядосали този ден , дори да не са се представили по най - добрия начин - те имат нужда от вашата любов и подкрепа. Те ще станат по - добри утре , ако знаят че са обичани. Бъдете строги към детето си , но всеки ден му показвайте , че е ценено и обичано . Уверете го , че въпреки вашите изисквания и очакванията към него , вие го обичате безрезервно и безпрекословно.


ПОСЛАНИЕТО НА ДЕТЕТО


   1.Не ме разглезвайте. Знам много добре, че не мога да получа всичко, което искам. Аз само ви изпитвам.

   2.Не се страхувайте да сте строги с мен. Аз го предпочитам. Това ще ми позволи да разбера какви са  границите


   3.Не ме насилвайте. Това ще ме научи, че силата е всичко. Аз ще откликна по-лесно , ако ме убеждавате.

   4.Не бъдете непоследователни. Това ме обърква и ме кара да се измъквам по какъвто начин мога.

   5.Не ми обещавайте. Вие може да не сте в състояние да изпълните обещанието си. Това ще ме накара да не ви вярвам.

   6.Не се “връзвайте” на моите предизвикателства, когато ви кажа или направя нещо, което може да ви разстрои. След това аз ще се опитам да извоювам още по-големи “победи”.

   7.Не се разстройвайте много, когато ви кажа “мразя ви”.Аз не искам да кажа това, а само да ви накарам да съжалявате за онова, което сте ми сторили.
    8.Не вършете нещата вместо мен. Това ще ме накара да се чувствам като бебе и мога да продължа да ви използвам.

   9.Не обръщайте голямо внимание на “лошите ми навици”.Това само ще ме насърчи да продължавам.

   10.Не ме критикувайте пред други хора. Аз ще възприема по-добре, ако разговаряте с мене спокойно и насаме.

   11.Не се опитвайте да обсъждате моето поведение в разгара на кавгата. Слухът ми в този момент е нарушен, а способността ми за контактуване още повече.

    12.Не се опитвайте да ме поучавате. Вие бихте се изненадали колко добре знам какво е добро и какво лошо.

    13.Не ме карайте да чувствам грешките си като грехове. Аз трябва да се науча да правя грешки, без да чувствам, че не съм добър.

    14.Не ми викайте постоянно. Ако го правите, ще се наложи да се правя на глух.

    15.Не искайте обяснение за лошото ми поведение. Понякога и аз не знам защо съм се държал така.

    16.Не поставяйте твърде много честността ми на изпитание. Лесно мога да се изплаша и да ви излъжа.

    17.Не забравяйте , че обичам да експериментирам. По този начин се уча. Моля, изтърпявайте ме!

    18.Не ме предпазвайте от последиците. Аз имам нужда от опит.

    19.Не обръщайте голямо внимание на леките ми заболявания. Аз може и да свикна да се радвам на неразположението си, ако това ми носи повече грижи.

   20.Не избягвайте отговорите на честните ми въпроси. Ако го правите, скоро ще разберете, че съм спрял/а да питам и търся информация от някъде другаде.

    21.Никога не се представяйте за идеални и безгрешни. Ще ми бъде трудно да бъда като вас.

   22.Не се притеснявайте, че прекарваме малко време заедно. По-важно е как го прекарваме!

    23.Не позволявайте страховете ми да предизвикват безпокойството ви. Иначе ще се страхувам повече. Вдъхнете ми смелост!

   24.Не забравяйте, че не мога без вашето разбиране и насърчение. Макар и често заслужени, понякога забравяте похвалите и одобрението.

   25.Отнасяйте се с мене както се отнасяте към приятелите си и аз ще бъда ваш приятел. Запомнете, че е по-лесно да се уча от модел , а не от критик.

    И още нещо........АЗ ВИ ОБИЧАМ МНОГО , ОБИЧАЙТЕ МЕ И ВИЕ !

 

 

 

 


 

 
#fc3424 #5835a1 #1975f2 #0feea2 #9c7f24 #ff807c